Rejsegilde på Ishøj Vandværk

02-09-2020

I silende regnvejr, nærmest som en hyldest til Ishøjs fremtidige drikkevand, blev der i går holdt rejsegilde for at fejre, hvor vi er kommet til i dag i opførelsen af Ishøjs nye vandværk.

Vejen til at bygge Ishøj Vandværk har været lang. Eller meget lang, som næstformand Henning Bjerre indledte med at sige i sin tale til rejsegildet. – Vi har siddet i over 10 år og bikset med det her vandværk, hvilket også har gjort, at vi har fået en vis erfaring i, hvad det rent faktisk vil sige at bygge et vandværk.

Hovedoverskriften er Ishøj-vand til Ishøj-borgere, deloverskriften er småt og godt
– Selvstændighed var grundlæggende, da vi stiftede Ishøj Forsyning. Vi mener ikke altid, stort er godt, men nærmere, at småt også kan være godt. Det har vi bevist med at få det her vandværk bygget, samtidig med at jeg synes, at det er bemærkelsesværdigt, at vi har holdt prisrammen og en høj standard på vores udstyr. Vi går ind for rent drikkevand, som vi producerer her fra stedet i 2021. Vi kommer i første omgang til at producere 800.000 m3, men vil arbejde på at blive 100 % selvforsynende med drikkevand i Ishøj Kommune, sådan at vi i alt kommer til at producere 1,2 mio. m3 vand. Ishøj-vand er lokalt vand. Vandværket er også forberedt til fremtiden og til at producere blødt vand, som vi håber på at sætte i gang inden for de næste tre-fire år.

Henning Bjerre sluttede sin tale med at sige tak til Ishøj Kommune for en smidig myndighedsbehandling, hvorefter ordet blev givet videre til borgmester Ole Bjørstorp.

– Vi tog første spadestik i marts måned, og jeg må sige, at jeg synes, at vores håndværkere har gjort noget fantastisk, siger næstformand Henning Bjerre, som du ser på billedet her. – Nu kan vi stå i det her dejlige rum og rent visuelt få en idé om, hvordan værket bliver. Når det er lykkedes, vil jeg gerne, at vi mindes vores kære bestyrelseskollega Bent Skov, der har kæmpet for, at vi skulle have et vandværk. Indimellem når han beskrev vand, troede jeg næsten, det var vinmarker. Han var en ildsjæl, og det skal han have tak for, fortæller Henning Bjerre.

Et smugkig ind i fremtiden af Ishøjs nye vandværk
– I dag har vi virkelig noget at fejre, fortsatte borgmester Ole Bjørstorp. – Vi stod stort set samme sted i marts måned og tog første spadestik. I dag, godt seks måneder senere, står vi her igen med tag over hovedet, på et velstøbt gulv og med vægge til at skærme os mod vind og vejr. Vi får i dag muligheden for et smugkig ind i fremtiden af Ishøjs nye vandværk.

– Vi er stolte af, at vi bygger vores eget vandværk her i Ishøj, der skal levere noget så livsvigtigt som rent drikkevand til Ishøjs borgere. Vandet findes lige under os og er endda af en så ren og fin kvalitet, at det stort set er lige til at drikke.

– Vi er mange, der samarbejder om at levere rent drikkevand til og aflede spildevand fra borgerne i Ishøj. Vandværket er et tydeligt bevis på, at det er dygtige folk, der har ført os frem til, hvor vi er i dag, og som gør, at vi kan gå fremtiden sikkert i møde. Det kan vi tænke på, når vi alle sammen om et års tid kan åbne for vores vandhaner derhjemme og drikke et godt glas Ishøj-vand.

Administrerende direktør Jens Kristensen fra Vand og Teknik afsluttede dagen med at fortælle, at om en måned fra nu starter man med at opføre to store rustfrie rentvandstanke, som hver vil indeholde 275.000 liter vand. Løsninger og samarbejde, synes Jens Kristensen har været nøgleordene i opførelsen af vandværket.

– Jeg vil sige tak til vores meget engagerede medarbejdere i Ishøj Forsyning og ikke mindst til Niras, som virkelig har fået vendt dette projekt i den rigtige retning, siger Henning Bjerre, der er næstformand for Ishøj Forsyning. – Tak til Vand og Teknik som totalentreprenører, Ginnerup Arkitekter, Drias som rådgivende ingeniører og IBG som entreprenører. Endelig vil jeg sige tak til Hasbo, der har hjulpet med at etablere grundvandsboringer omkring os i den nye landsbyskov, og til Skaarup Nielsen, der har lagt vandledninger for at transportere vandet fra boringerne ind her til vandværket.

Ingeniør på vandværket fra Ishøj Forsyning v./Tina Braunstein bød alle velkommen til rejsegilde.

Se indslag fra TV-Ishøj om rejsegildet