Vandforbruget er steget i Ishøj

20-05-2022

Foråret har budt på sol og den tørreste måned nogensinde i Danmark. Vi har haft et tørkeindeks, der enkelte steder er krøbet op på 10, hvilket betyder ”høj risiko for tørke”, og det kan ses på vandforbruget i Ishøj.

Den 2. december i 2021 begyndte Ishøj Vandværk at levere vand til borgerne i Ishøj. Fra denne dato har det også været muligt at holde godt øje med Ishøjs vandforbrug, og der er målt en mindre stigning. ”Selvom det ikke er alarmerende, kan vi se en stigning i det samlede vandforbrug i Ishøj,” siger Andreas Stær, der er driftsleder på Ishøj Vandværk. ”Det er særligt om søndagen, som er ”store-have-vande-dag”, at vi kan se, at vandforbruget stiger. I marts måned steg vandforbruget med godt 4.000 m3 (4.000.000 liter) i forhold til vores gennemsnitlige forbrug i år.”  

I øjeblikket leverer Ishøj Vandværk 800.000 m3 af det samlede forbrug i Ishøj på 1,1 mio. m3. Resten leveres af HOFOR til en højere pris. ”Vi har haft nogle gode år med faldende vandpriser, der skyldes vores effektive drift, at vi er færdige med at afdrage på noget gæld, og at vi nu leverer en stor del af vores vand fra eget vandværk,” siger Ole Beckmann, der er formand for bestyrelsen i Ishøj Forsyning A/S. ”Vi håber derfor, at der ikke kommer til at ske for store stigninger i vores forbrug, som vil betyde, at vi skal ud og købe mere vand fra ekstern leverandør.” 

Hold øje med dit vandforbrug

Ishøj Forsyning anbefaler, at man holder løbende øje med sit vandforbrug, så man har mulighed for at opdage, hvis der pludselig sker en voldsom stigning. ”Det er en god idé at skrive sit vandforbrug ned,” siger Andreas. ”Derudover kan man prøve at lukke for al vandet i sin bolig og tjekke displayet på sin vandmåler. Hvis pilene/trekanterne på displayet forsvinder, bliver der ikke brugt noget vand, og alt er godt. Hvis man derimod opdager utætheder eller har mistanke om, at der er brud, kan man gå ind på Ishøj Forsynings hjemmeside og se, hvad man så skal gøre.” 

Dyrebare dråber

Hvis vandet drypper fra vandhanen, eller vandet løber i toilettet, er det nok til, at vandforbruget stiger, så det kan mærkes på pengepungen. Et rindende toilet spilder op til 1100 liter vand i døgnet, hvilket hurtigt svarer til 400 m3 vand på et år, som koster ca. 20.000 kr. (2022-priser). Det kan derfor være en god idé at bruge disse vandsparetips fra Ishøj Forsyning:

  1. Reparér utætte haner og løbende toiletcisterner.
  2. Luk for vandet, når du børster tænder.
  3. Tag brusebad i stedet for karbad.
  4. Installér sparebrusere.
  5. Vask op, skyl og rens grøntsager i en balje.
  6. Fyld opvaskemaskinen helt op.
  7. Brug regnvandsopsamlingstanke og vand din have og blomster med regnvand.
  8. Aflæs din vandmåler og hold øje med dit vandforbrug/eventuelle utætheder. Brug fx appen ”minForsyning”, som kan hentes i App Store på din tablet/mobiltelefon. 

Få flere tips til at spare på vandet.

Særligt om søndagen kan et stigende vandforbrug ses i Ishøj.